Blogger Templates

Followers

Tuesday, July 31, 2012

Hukum Berkaraoke

Aku bukan baik sgt.. Tapi just nak share ja la benda nie sebagai pengetahuan kita bersama....


Hukumya HARAM kalau ada bukan mahram yg dengar suara kita nyanyi.....  ;-)

Kenapa LIKE fb?


aku copy and paste ja ya....

Antara 10 Perkara Yang Menyebabkan Orang ‘LIKE’ Sesuatu Post Di Facebook ialah:-

1. Selalu muncul dalam news feed seseorang, takde keje nak buat..like jelah..( ramai yang camni )


2. Post tu mengandungi banyak info2 berguna terutamanya tentang pelajaran, hal2 rumahtangga dan hal2 agama..


3. Orang yang post tue lawa @ hensem and dah lama dok stalk dia senyap2.. secret admire la katakann..


4. Like secara rambang ja.. kalau orang tu tulis benda2 menarik like la.. tak pilih kasih OK..


5. Tertarik dengan post tue tentang ayat2 puitis dan ayat2 cinta ( ramai yang kata ayat jiwang, still tak faham.. )


6. Suka like status kawan baik sendiri.. motiff,, so dia pon boleh la LIKE status dia sekali..(lepastu gaduh wall to wall dekat FB)


7. Sebab merasakan apa yang dikatakan dalam POST someone to betul!! dan kita pon tergerak nak tulis macam apa yang dia tulis, tapi dia dah tulis dulu..


8. Selalu LIKE post orang2 yang berpengaruh .. dalam erti kata lain hotstuff… bila ramai yang LIKE, kita pon teringin nak LIKE..


9. Yang ni memang dah takda keja sangat.. DIA BUKAK TIMELINE sorang tu, then dia LIKE ja tak kira gambar, status, komen, semua dia nak LIKE.. *syokla tu menambahkan notifications orang..bila tgok noti , FUYYOHH 159… tapi last2 108 dari like2 sorang tue..


10. Bila dah lama updates STATUS, dia tgok orang tak like, then dia pon LIKE post dia sendiri…hahaha….oppsss!! :P


aku? ermm 2,4 7 kot....

DO n DONTS in FB



Laman sosial memainkan peranan penting dalam kehidupan anak muda masa kini. Namun, setiap di antara kita harus berwaspada terutama apabila kita berkongsi maklumat kepada umum menerusi apa-apa sahaja laman sosial. Facebook sebagai contoh semakin pesat menjadi satu alat yang digunakan oleh majikan, ‘stalkers’ dan agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang untuk mencari butiran mengenai seseorang. Penggodam juga mencari maklumat melalui perkongsian peribadi sebagai jalan mudah untuk mereka melakukan sendikit penipuan identiti.

Kali ini kita ingin berkongsi beberapa tips yang boleh diaplikasikan menerusi Facebook anda.



1. Tarikh lahir anda.

Mendedahkan tarikh lahir sebenar anda adalah sangat berisiko tinggi apabila institusi kewangan memerlukan maklumat tersebut untuk kad kredit dan penyata bank. Malah, ia turut mendekatkan anda kepada kecurian identiti.


2. Nama ibu anda.

Anda perlu ingat bahawa banyak laman web yang menggunakan nama ibu sebagai soalan keselamatan untuk mendapatkan semula kata laluan dan maklumat peribadi mengenai anda menerusi dalam talian.


3. Alamat rumah anda.

Tidak perlu rasanya paparkan alamat kediaman anda kepada umum kerana penjenayah kini semakin licik mencari rumah yang kosong menerusi dalam talian apabila anda ‘update’- “Yeay, di Pulau Langkawi, cuti-cuti Malaysia.”


4. Perjalanan jauh dari rumah.

Status yang memberitahu ketiadaan anda dirumah dalam sesuatu tempoh yang panjang tidaklah menarik perhatian jiran untuk memantau rumah anda, sebaliknya menarik perhatian ‘orang lain’.


5. Meninggalkan rumah dalam tempoh yang singkat.

Jika anda ‘check-in’ sama ada di gimnasium atau di pusat membeli-belah turut memberikan potensi kepada pencuri untuk memecah masuk ke rumah anda.


6. Gambar yang tidak sesuai.

Zaman teknologi tinggi kini membolehkan sesiapa sahaja untuk memuat turun, berkongsi malah menjadikan ia sebagai bahan ‘pemuas nafsu’.



7. Pengakuan atau kekecewaan.

Ramai yang suka menyatakan perasaan marah atau benci terhadap seseorang, terutama apabila melibatkan majikan dan pekerja. Jangan ‘maki’ majikan anda jika mempunyai masalah di pejabat kerana ada mata yang memerhati dan mulut yang melaporkan.


8. Nombor telefon.

Memaparkan nombor telefon menerusi laman sosial adalah tidak wajar kerana anda berpotensi untuk menerima panggilan dari jurujual (telemarketers), ‘stalkers’ dan rakan kepada rakan anda.


9. Mengira detik percutian anda.

Lebih baik anda memberitahu rakan-rakan anda berkenaan percutian selepas pulang dari bercuti daripada anda berkongsi perkiraan detik percutian sebelum pergi bercuti.



10. Gambar di dalam rumah.

Anda mempunyai televisyen LCD yang baru? Rumah di lengkapi dengan barang-barang berharga? Suami baru membelikan pasu emas dari Dubai? Semua itu akan membuatkan si ‘cemburu’ akan bertambah cemburu dan peluang untuk si pencuri menceroboh rumah anda sangatlah tinggi. Penulis hanya ingin berkongsi maklumat tersebut berdasarkan pengalaman serta pemerhatian penulis terhadap beberapa situasi yang pernah berlaku. 

Wednesday, July 25, 2012

Sakit Kepala

- Hari ni 25 Julai 2012, hari ke-5 kita berpuasa....  Dan hari ni jugak entah kepada aku sakit kepala yang amat menjijikkan.. Aku kata menjijikkan sebab diikuti dengan rasa nak muntah.....

-Nop, nop... Im not pregnant, ok..... Baru ja check juga tadi, its 1line... -ve... Alhamdulillah.... Aku rasa its about my low blood pressure la....  Sebab benda ni kadang2 datang serang aku bila2 masa ja 'dia' suka.....

 -Atau maybe jugak pasal sejak posa ni aku x amik nasik? Yes, sejak sabtu tuh sampai bersahur pagi tadi aku x pernah sentuh nasi... Tersuap nasik pun sikit ja sebab nak suapkan AA....

-Kalau berbuka puasa tuh aku prefer amik sup atau agar2 atau puding karamel atau char kue tiaw atau tapung pelita...... Nasi semua jenis nasi memang aku tolak tepi....

-And sahur plak aku prefer makan saki-baki makanan berbuka yang x habis... Aku masak nasik and lauk tapi itu hanya untuk mizi ja.... Dia kena makan nasik even berlaukkan telur....  And aku plak makanla apa2 yg ada, sbb malas nak masuk fridge smpi penuh, then tunggu smpi berkulat... errkkkkk....
-Harap2 aku pening ni biasa punya peninglaaa.... Dari pagi tadi sampai skrg masih lagi pening....  Nak lelap takut plak nanti org salah anggap....  So, kena tahan ja laaaa sampai jam 4.30ptg.... huhuhuh...

Puasa...







Tuesday, July 24, 2012

Cara Dapat Pahala

Sharing is Caring...

Ramadhan : Kuih Raya

-Belum sampai seminggu pun puasa, dah beria-ia post pasal kuih raya.... Xdalah.. Semalam aku share pasal makanan peberet aku time bukak posa nie... So, today aku nak share plak kuih2 peberet aku time raya.....

Snow Almond.... Baru ja berjinak2 dengan biskut ni sejak 2-3tahun lepas.... Tahun lepas la aku tau benda alah ni namanya Snow Almond..... Tahun ni, aku dah siap order 6 balang snow almnod from Yanoor.... 1 balang dah selamat masuk dalam perut aku... Hehehehe...

Kuih makmur.... Tapi aku hanya akan makan makmur yang Ibu aku wat.... Sebabnya makmur buatan Ibu aku sangat sedap dan sungguh lazat...... The one and only...

Tart Nenas....  Tart paling sedap pernah aku rasa tart yang aku dapat free time Wahida Asrani aka Wawy bawa aku ke majlis bukak posa Sinar FM..... Time tuh sinar fm bagi tart nenas sbg goodies to all the medias (aku ikut wawa yg time tuh kerja reporter, so aku pun consider as media skali jugaklaa)....

Cornflakes madu....  Buat sendiri lagi sedap.... Cuma sebab melekit2 pasal madu tuh, tuh yg aku prefer beli....

Almond london....  Pun aku prefer kalau Ibu aku yang wat.... Tapi aku xkan sekali2 makan kacang almond tuh.. Aku hanya akan kunyah biskut sahaja.... Kacang aku buang.....




last but not least......................


Hehehe.. Saja taruk sebab 'terpegun' dengan design biskut nie.... Mana tau kot2 korang nak ubah citarasa biskut korg jadi cmnie ke, kan? 

Monday, July 23, 2012

Ramadhan: Makanan Peberet

-Waduh, hari ni dah masuk hari ke-3 kita berpuasa.   And hari ke-3 ni aku dan suami lewat bangun.  Akibatnya, kami x sempat nak bersahur... Huhuhu, sorry Ayah....  Ibu serius x dengar bunyi alarm...
-Kerana perut aku agak kronik menahan lapar hari ni, meh aku nak share makanan-makanan yang aku suka beli ketika bulan Ramadhan nie....

char kuey tiaw... sedapnya!!!!

sebab bila aku buat benda ni asek jadik x lawa aka hancur, so aku suka beli ja... eps time ramadhan ni berlambak dijual di bazaar ramadhan... ehehehe

air asam boi.... mmg peberet aku dan mizi.... xpernah nak tukar air lain....


nasik  kerabu.... bila trasa nak makan yg berat, our choice will be nasik  smurfs nie...
tepung pelita..... nyam nyam.. baru semalam beli 5bijik harga rm2....

-And then, kalau Mizi plak, dia sangat sukakan ............................................

meraung mizi kalau nmpk gmbr nie..... tahun lepas nasib ja x kena darah tinggi sbb mo hari2 dia beli kerang bakar....


Dan satu lagi, kat mana boleh beli air KATIRA ek????? Last year ada 1 gerai kat bazaar presint 2 jual air katira nie... Tapi dua hari lepas kitorg round x jumpa pun..... huhuhu

air katira.....  tapi susah benar nak jumpa benda alah nie...


Saturday, July 21, 2012

Extremely Pissed off.....

Lately kalau korang baca status aku, mungkin ada berbaur kemarahan sikit.... YES, memang dlm minggu ni aku punya emosi terganggu sikit dek penangan buletin aku yg silap Dikota tertaip as dikata..... Ditambah plak dengan isu2 keliling yg aku dgr and timbul, menambahkan kemarahan aku smpi menggelegak jiwa aku sehari sebelum posa....Memang betul bulan Ramadhan sangat mulia...Membantu menenangkan diri dan emosi aku... Kenapa aku marah, eh silap.. Actually bukan marah, but sangat marah.... tapi the reason why xdptlah nak bagitau... Kang benda aku cakap A, ada plak yg twist 360 darjah jadi Z.... Cuma yang pasti aku terasa mcm diri aku ni dah matang sikit dr sebelum ni sbb aku dah x 'meroyan'... aku mampu mengekalkan keCOOLan aku even jiwa x tenang sebenarnya... Adeh, dunia dunia... kalau kita x kuat, maka akan hanyutlah kita dgn duniawi yg serba sementara ni... kalau jiwa x kental, maka akan lesaplah segala rasa segan dengan Allah SWT semata2 demi keseronokan yg xkekal ni.... Dunia aku? Dunia aku hanya utk familyku sekarang ni.... Itu pasal aku pernah state kat fesbuk, if anyone try to destroy my family, i will destroy him/her too again and again without doubt......!

Kenapa Ko Posa?

Aku terbaca benda alah ni kat fesbuk,twice..... Baca kali pertama, sentap... kali kedua pun sentap... A: ko posa ke? B: mestilah aku posa. A: kenapa ko posa? B: apa punya bangang la ko ni.... kan ni bulan posa, mestilah wajib posa. A: abis kenapa ko x bertudung? B: ikut suka aku la.... belum sampai seru... A: posa tuh perintah Allah, sama gak dengan menutup aurat.... Kenapa klu posa ko beria2 nak posa sedangkan menutup aurat tuh pun benda wajib yang diperintahkan oleh-Nya... B: (speechless) *** xda niat untuk menyinggung sesapa... sekadar share apa yg aku baca di fesbuk dan berkongsi sesama kita esp di bulan Ramadhan ni....

RAMADHAN 2012

Just nak wish Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan selamat berpuasa... Ingat, puasa bukan takat tahan lapar dahaga.. mulut, mata, tgn lidah semua kena jaga..... buln ramadhan ni buat baik dptlah berganda2 pahalanya, insyaAllah... kalau buat jahat pun berganda2 gak la dosanya, nauzubillah.... Aku nak amik kesempatan kat sini mohon ampun kat semua yg kenal aku samaada sbg ahli kuarga, sbg sahabat, sbg teman seopis, teman sekuliah dulu atau teman biasa2 ja... aku mohon maaf dr ujung rmbut ke ujung kaki... aku ngaku perkataan, cara percakapan aku kasar..... aku kdg2 main lepas ckp.... aku minta maaf... kdg2 mungkin aku bergurau xkena tmpt smpi munkin melukakan hati sesetengah pihak.... dan kalau penah makan sama2, mohon halalkan makan minum aku.... aku bimbang kalau2 ni ramadhan yang terakhir buat aku.... ajal maut x mengenal umur, xmengenal jantina, xmengenal status, xmengenal sapa... bila daun di atas arasy Allah SWT yg tertulis nama kita gugur dari pohon tuh, maka akan sampailah ajal kita dalam masa 40hari, malaikat maut akan mula sentiasa mengikuti kita ke mana kita pergi...... gunakanlah ramadhan ni sebaikn2nya utk beramal ibadat dan melatih diri kita buang yg keruh dan mula mengambil yg jernih... sekiranya masih berpeluang menyambut ramadhan tahun hadapan, Alhamdulillah.... sekiranya tidak, hanya Allah saja yg tau di mana kedudukan kita kat 'sana' kelak... selamat menyambut ramadhan semua!

Sibuk

Sorry kawan2... Lately aku ngaku x update blog aku... Sibuk siapkan kerja yang bukan takat ad-hoc, tapi EXTREMELY AD-HOC yg mana mmg nayakan aku.... Kerja buletin, secara amnya tahun lepas aku siapkan dalam tempoh less than 2months sebab kena kumpul gmbr dan utk edaran hari malaysia. But tahun ni, suddenly dapat arahan kena siapkan dalam masa less than 2 weeks.... Itu termasuklah gambar, artikel2 pendek dan bahan sampingan.... Aku manusia, x lepas dari buat silap.... Apa lagi bila segala proses check dan semak sebelum hantar ke printer dibuat dalam masa less than an hour.... Termasuk add this and that.... Silap aku sbb tersilap taip perkataan... Dikota aku taip dikata.... Pihak atasan mengamuk kerana benda tu. Im sorry, mmg aku ngaku silap aku. But seriously benda kena siap dalam sejam kerana ada buku lain tgh Q belakang aku dan kena print malam tuh jugak. Kalau x, xkan dpt siap pada masa nak guna.... smpi skrg rasa sgt bodoh sbb xcheck betul2... i put my 101% to make dis buletin WOW.. aku kol pelbagai jenis manusia smata2 utk dptkn gmbr yg cantek, unik dan paling penting, TAK PECAH bila dienlargekn saiznya... designer siap tanya kt mana aku dpt gmbr2 tu sbb semua lawa n memudahkn kerja dia... syukur alhamdulillah.... xpela, nasi pun da jd bubur... tp bubur pun sedap gak dimakan,.... biasalah klu benda urgent, mesti ada silap.... klu perfect, tu bkn manusia la kot.... kan???

Wednesday, July 11, 2012

STOP pushing them!

- Dalam 3-4 bulan selepas kelahiran Auji, dia dijaga sepenuhnya kejap oleh Ibu aku di Sandakan selama 3 bulan... Dan dalam 3bulan tanpa Auji tuh aku terasa hidup aku betul2 kosong....  Auni memang aku jaga, tapi aku tahu aku dah lahirkan dua anak, bila hanya ada seorang depan mata, otomatik perasaan akan jadi lain....
-But masa tuh aku terpaksa buat camtu memandangkan Auji baru sembuh dari sakit mata.... Ibu aku suggest biarlah dorang jaga Auji dulu sampai dia dah kuat sedikit....
-Dalam tempoh 3bulan tuh, aku balik 3 kali.... 1x for each month.... Jumaat balik Sandakan, Ahad balik semula ke KL.... Sakit? Memang sakit hati.... Sebab dua hari, mmg x cukup lepaskan rindu kat anak.....
-Few weeks sebelum raya puasa, baru aku amik Auji balik ke KL..... Trasa rumah aku berkaler2 semula.... Auni pun seems very happy dapat jumpa adik dia semula....

-Lately, dorang sakit.... Starting with kes HFMD, then masuk taska kena plak selesema batuk demam..... Ibu aku kata, baik hantar Auji ke Sandakan semula.... NOP! Ibu aku kata, ramai kata bagus hantar AA ke Sandakan......
-Aku x tau la yang berkata tuh ada perasaan  ke x, but for me, aku dah biasa menjalani rutin aku yang sentiasa sibuk setiap hari.... Awal pagi masak utk dorg, mandikan dorg, petang amik dorg, masakkan utk dorg, suapkan dorg, main bola dgn dorg..... Itu kerja aku almost everyday...... 97.5%!
-Aku tau alasan dorg  nak suh hntr AA ke Sandakan kononnya supaya dorg sehat and aku pun boleh berehat... No way..... Aku xperlukan rehat sbb bagi aku AA adalah sebahagian daripada masa rehat aku....
-Aku tau kebelakangan ni Ibu aku kerap datang KL esp time AA sakit atau ada emergency..... Aku bersyukur sgt dia slalu ada time aku kesusahan.... But to 'org-org berkenaan', stop pushing my Ibu.... Bila aku kata TAK NAK, maksudnya aku TAK NAK....... Jangan pasal korang, kang aku bertekak plak dengan Ibu aku.....
-Ingat aku ni Ibu yang senang hati nak bagi orang jaga? Aku biarlah x jalan ke mana2 asal dpt dengan dorg.... Kalau nak jalan, biar bawa dorang AA sekali.... Aku sedar aku dah ada dua anak, and its my duty to be with them.....  So, once again, STOP PUSHING my IBU and ME.....!
-Kalau 'org-org yang berkenaan' nak gak terus memaksa, go ahead... but my answer would be still NO!!!! NO!!!! and NO!!!!  itu anak2 aku, aku yang tanggung sakit nak lahirkan dorg, aku yang tanggung sakit kena jahitan, aku sendiri yang penat jaga dorang, and AKU IBU DORANG! kalau dorang x boleh nak baca pemikiran @ hati @ emosi @ perasaan aku, cakap sekali, cukuplah.... X payah nak ungkitkan benda sama byk kali.....

Koleksi Kucing

kucing paling pendek

ni xda kategori pun... saja ja selitkan skali.... 


kucing paling huduh





AND MY PEBERET.....................................

...


....


.....


.....


.....





KUCING PALING KESIAN!! sedih ja muka dia, kan???
-Again, aku re-post gambar2 kucing ni... But seperti biasa, kucing paling bawah tuh aku suka!!!

BZ

-Nak inform ja, jam 11 onward aku akan start bz TRYING to settle buletin sebab esok by hook or by crook kena masuk printing dah.... NAk guna 17Julai ni sempena kempen JAlur Gemilang....
-So, aku dah update beberapa entri baru... and hope korang suka la yek.... nanti ada masa kalau rajin, aku update lagi.... Bye2...



Ketam Pelik

-10 Julai 2012, mak aku datang sini secara mendadak sebabnya Auni demam panas mencecah suhu 40c..... Naluri nenek kan.. Bila cucu sakit apa lagi demam panas cmtu, terus naik flight terbang ke KL.... Adui, thank u Ayah sbb izinkan Ibu datang sini.. and TQ Ibu sbb sudi berkorban datang ke sini....
-Lagi aku syahdu sebabnya dia beli tiket x bagitau aku pun... Tup tup tengahmalam tuh dia sms "ibu akan smpi ke KL jam 1.30pm esok"...
-Then, dia bawa ketam yang Ayah aku beli kat pasar awal pagi tuh.... Ketam tuh sgt pelik... Aku x pernah tgk xpelah gak... Ni ayah and ibu aku sendiri pun 1st time tgk binatang ni.... bendanya ketam, tp kdg2 tgk cm lobster pun ada and kaler mcm dah kena masak...
-seriuosly aku sendiri geli tgk benda nie.... meremang bulu roma time pegang..... huhuhuh....
-menurut cina yang jual ketam nie, ketam ni ketam laut paling dalam dan sgt susah, aku ulangi SANGAT SUSAH utk dijumpai.... so rezeki kami adik beradik dapat rasa ketam nie.... Harga? Menurut ayah aku, ia berharga RM50/per kilo.... itu harga kat sandakan, tmpt yang mmg popular dgn makanan laut.... kalau kat KL nie xdpt nak teka harga... aku rasa mesti dlm rm100-rm150/per kilo...
-and ketam ni hanya sesuai masak kari atau sweet sour sahaja....
-kerana aku failed masak kari, so, kami bersetuju masak sweet sour....

fresh from sandakan...... kaler mcm sudah masak, tapi sbnrnya masih mentah!
"

hasil masakan aku, sweet sour....
-the taste? like crab and lobster..... sedap!!!! kata mizi, sebab mahal, kulit pun kena telan... jgn tinggalkan secebis daging pun kat kulit tuh.... huhuhu... robak gigi aku... punoh!!!


THANK U AYAH! THANK U IBU!!!!!

My Kuih Kasturi


-Hari jumaat lepas aku buat kuih kasturi @ kuih rengas.... aku suka makan benda ni... tp kat pjaya ni ntah mana nak beli.... so, ada bai kacang ijau kat dapur tuh aku ingat nak try buat kuih ni... kot2 menjadi....
-hasilnya, alhamdulillah..... mmg menjadi walaupn bentuknya x lawa sbb tepung tuh bila digoreng ada ala2 'akar' gitu.....


ni hasil yang aku buat...

sekadar gmbr hiasan: cmnie nak bentukkan inti kacang yang da sejuk
 Bahan2 buat inti :
  • 1 cawan kacang hijau
  • 3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara2 membuatnya:
  1. Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
  2. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
  3. Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
  4. Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
  5. untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
  6. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
sekadar gmbr hiasan: after digoreng...

Bahan2 membuat adunan tepung/batter:
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/3 sudu mkn marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • secubit gula
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
  1. Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
  2. Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.



***kredit to HASUE

Spageti Bolognese

-Ahad pula aku wat Spageti Bolognese with meatball (tapi meatball nya udah tenggelam dong)....
-Ermmm not bad... Auji boleh makan dengan jayanya.....

Ayam Panggang

-Ha, Sabtu lepas aku wat ayam panggang.... Actually kalau buat seekor lagi cantik bentuk dia, tapi memandangkan yang nak makan hanya Mizi, Auni dan Auji, so aku wat half ja.. Itupun still x habes22 sampai terpaksa simpan dalam fridge....

Actuall mak aku belum bagi complete resepi lagi... Tapi aku bagi dulu resepi yang aku olah sendiri....

BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor Ayam (xda ayam, apa korg nak panggang plak,kan? Xkan guna paha korang sendiri?)
-Telur rebus
-Ubi kentang dikupas kulit and direbus....
-Serbuk ketumbar (dalam 2 sudu kecik_
-Serbuk jintan putih (3sudu kecik)
-Serbuk jintan manis (3 sudu kecik)
-MAdu
-Gula
-Garam
-Black pepper
-Minyak zaitun (minyak masak biasa pun boleh la jugak()
-Bawang merah+bawang putih+halia yang ditumbuk halus)
-sikit sos tiram
sedikit kunyit


CARA-CARA BUAT:
-lumur ayam dengan kunyit, garam, and black pepper....
-sementara tuh, panaskan minyak, tumiskan bwg merah, bwg putih, halia yang da ditumbuk sampai wangi.... then masukkan semua jenis serbuk tuh....  and then madu... gaul lagi.... then sos tiram and gula....
-ayam tuh korg siap2 taruk atas tray ketuhar...
-then benda ni korg lumurkan kat ayam, kat kentang and kat telur tuh....biarkan kejap dalam 30minit-sejam..... nak perap lama pun xpe....
-mak aku punya style, telur tuh dia sumbat dlm perut ayam.... its up korang la.... pasal aku masak half ja, so aku susun telur and kentang tepi2 ayam tuh...
-then aku tabur lagi sedikit minyak zaitun atas ayam tuh tadi, and taburkan sedikit serbuk rosemary and blackpepper...
-kalau korg nak taruk capsicum ke, carrot ke, bawang ke, taruk ja....
-sebelum masak tuh, makesure korg panaskan oven siap2.... aku punya temp aku pakai 180c, and bakar selama 45-60minit cmtuh...



***yang buat bahan sos untuk lumur kat ayam tuh depend kat korg la.... sbnrnya madu yg bikin sedap.... serbuk2 tuh pakai skit2 ja sbb kang rasa rempah sgt pun x sedap (bagi aku laaa)....

Study

-Ada sesetengah budak sanggup berdepan dengan bahaya semata2 untuk pergi ke sekolah....
-Tapi sayangnya, ada plak sesetengah budak di negara kita ni malas nak pergi sekolah walaupun serba serbi dah cukup sempurna....


Tuesday, July 10, 2012

STOP KEJAP

Hi peeps.... 


Just nak inform untuk 2-3 hari ni aku akan busy with kerja opis aku... So, xdpt nak update blog ni wat sementara waktu.... BUT kalau aku ada masa terluang, aku akan update and definitely aku akan inform korang yek..... TATA!

Friday, July 6, 2012

"BOSS!"

Situasi 
Ya Boss.... Apa kabar Boss?

-Situasi ni  mesti kita dah biasa dengar.... Bos.... Perkataan yang selalu disebut bila kita berdepan dgn bos kita....
-If u ask me whteher im proud to be S41 or not... i can say 50-50.... Why? For me, S41 is nothing... And i hate if people call me Boss.... Even he/she is lower than my gred, but please dont call me Boss... Meremang bulu tangan ni... Tak suka! Tak suka!
-Kat HQ ni ada dua tiga yg suka panggil aku bos.. Dah diwarning byk kali jgn panggil cmtuh pun still panggil gak.... Adeh.....

 -Aku kata S41 is nothing bukan maksud aku x hormat org yg bawah 41... NOOOOO!!!!! Kalau orang tuh pandai kerja even rendah dari my gred, aku akan salute, respek.... Tapi kalau ko tinggi pangkat dari aku even dah S52 or S54 sekalipun BUT kerja mcm hampeh, you are totally nothing to me!  And ada sorg pegawai tinggi ni since aku kenal dia time tuh dia 48 now dah 54, but bagi aku dia masih nothing... sebabnya? ah, kisah lama.... x kuasa aku nak story lebih2 pasal dia kat blog aku nie...
 -So, sesiapa yang bakal atau dah naik pangkat tu, x kisahlah dari 17 ke 22, 22 ke 27, 27 ke 32, 32 ke 41, 41 ke 44, 44 kr 48, 48 ke 52, 52 ke 54, 54 ke jusa, PLEASE STAY WHO YOU ARE...... jangan terkena budaya culture shock....
-Yes, i know kita dah penat2 belajar, berusaha untuk naik pangkat, we need a little respect.. but jgn lupa respect jugak orang lain walaupun dia berpangkat bawah skit dari kita.... 
-tapi kalau anda terkena dgn bos yang sangat bossy and pekerja yang bak pijak semut x mati, pepandailah nak settle problem nie... yang aku tau, spesis ni xkan pernah pupus.....