Blogger Templates

Followers

Friday, July 6, 2012

"BOSS!"

Situasi 
Ya Boss.... Apa kabar Boss?

-Situasi ni  mesti kita dah biasa dengar.... Bos.... Perkataan yang selalu disebut bila kita berdepan dgn bos kita....
-If u ask me whteher im proud to be S41 or not... i can say 50-50.... Why? For me, S41 is nothing... And i hate if people call me Boss.... Even he/she is lower than my gred, but please dont call me Boss... Meremang bulu tangan ni... Tak suka! Tak suka!
-Kat HQ ni ada dua tiga yg suka panggil aku bos.. Dah diwarning byk kali jgn panggil cmtuh pun still panggil gak.... Adeh.....

 -Aku kata S41 is nothing bukan maksud aku x hormat org yg bawah 41... NOOOOO!!!!! Kalau orang tuh pandai kerja even rendah dari my gred, aku akan salute, respek.... Tapi kalau ko tinggi pangkat dari aku even dah S52 or S54 sekalipun BUT kerja mcm hampeh, you are totally nothing to me!  And ada sorg pegawai tinggi ni since aku kenal dia time tuh dia 48 now dah 54, but bagi aku dia masih nothing... sebabnya? ah, kisah lama.... x kuasa aku nak story lebih2 pasal dia kat blog aku nie...
 -So, sesiapa yang bakal atau dah naik pangkat tu, x kisahlah dari 17 ke 22, 22 ke 27, 27 ke 32, 32 ke 41, 41 ke 44, 44 kr 48, 48 ke 52, 52 ke 54, 54 ke jusa, PLEASE STAY WHO YOU ARE...... jangan terkena budaya culture shock....
-Yes, i know kita dah penat2 belajar, berusaha untuk naik pangkat, we need a little respect.. but jgn lupa respect jugak orang lain walaupun dia berpangkat bawah skit dari kita.... 
-tapi kalau anda terkena dgn bos yang sangat bossy and pekerja yang bak pijak semut x mati, pepandailah nak settle problem nie... yang aku tau, spesis ni xkan pernah pupus.....

VID: Faiz & Bad badminton

-Tengah rilek2 layan tekak yang sakit mcm kena toreh nie, terjumpa plak video Bad and Faiz main badminton time lawan team Masnah Rais and geng... 


video

Game Prediction: HARAM

Sekarang kat facebook kita slalu main application seperti kereta apa yang sesuai, brapa peminat kita ada, brapa orang anak, pekerjaan sesuai... Aku sendiri ngaku pernah main application ni.... Adui, pasni tobat x nak layan lagi da benda2 camnie...

klik la kalau xdpt baca.. aku nak edit bg enlarga gambar ni kang mesti terpotong separuh...

Hidden Camera

-KAlau nak mandi ke atau guna toilet kat luar mcm hotel ke, tandas awam ke, sila luang masa 5minit check sinki, tmpt mandi, dan lain2 supay xda hidden camera...
-Zaman sekarang dah canggih.. Semua alat2 moden ni da makin kecik dan semakin kecik smpi x perasan benda tu sebenanrnya kamera.....

Hukum sebut OMG

SILA AMIK PERHATIAN ESP YANG SUKA SEBUT OMG!
(sharing is caring)

Apabila Melayu Tidak Bersatu

Peristiwa Bukit Kepong – Akibat Melayu Tidak Bersatu!

Peristiwa Bukit Kepong kini hangat diperkatakan. Ini natijah dari kenyataan seorang pemimpin Melayu islam dalam satu ceramah. Saya mendengar ceramah tersebut melalui youtube. Saya tidak berhajat untuk menuduh pihak mana yang betul dan mana yang salah kerana saya sendiri tidak membuat kajian terperinci kejadian ini. Namun bagi saya ini membuktikan bagaimana akibatnya apabila orang Melayu tidak bersatu. Satu pihak dikatakan diguna oleh pihak British, satu pihak lagi diguna oleh pihak Cina Komunis.

Akibatnya, Melayu berbunuh sesama mereka. British terus memerintah, komunis lari ke Cina.

Haruskah kita membiarkannya berulang?

Ikutilah coretan ringkas peristiwa Bukit Kepong yang menyayat hati ini.

Peristiwa Bukit Kepong adalah kesan kekejaman pengganas komunis semasa keadaan darurat selepas Perang Dunia II. Dalam kejadian tersebut balai polis Bukit Kepong diserang oleh segerombolan 180 orang pengganas komunis bermula sekitar jam 5.00 pagi pada 23 Februari 1950.

Dalam kejadian tersebut, para anggota polis berjuang habis-habisan sehingga seorang demi seorang gugur. Dua orang isteri anggota polis marin turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan mereka terus bertempur bersama anggota-anggota lain sehingga kehabisan peluru.

Dalam mempertahankan balai polis Bukit Kepong, 17 orang anggota telah terkorban.

Permulaan

Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.

Kejadian ini bermula sebelum subuh apabila pihak Komunis melancarkan serangan gerila ke balai polis. Ia berakhir dengan tragik dalam penyembelihan berdarah dengan penyerang membunuh hampir kesemua pegawai polis yang bertugas di situ. Pihak komunis hendak menjadikan contoh dari serangan itu tentang apa yang akan terjadi kepada mereka yang menentang perjuangan Komunis. Apabila mereka memulakan pengepongan, pihak penyerang percaya bahawa mereka akan dapat mengalahkan polis dan mengawal stesen polis tersebut dalam tempoh yang singkat. Ini disebabkan beberapa faktor yang menyebelahi mereka:

Kelebihan senjata dan jumlah keanggotaan
Keadaan balai polis yang terpencil
Balai Polis Bukit Kepong terletak diselekoh sungai Muar, sebuah perkampungan kecil yang terpencil dengan sekitar dua puluh buah rumah dan kedai. Menjelang awal 1950, ia merupakan tumpuan pergerakan pihak komunis di situ. Ketika itu balai polis itu diketuai oleh Ketua Polis Balai (KPB) Sarjan Ray Dancey, yang pernah berkhidmat di Palestin. Ketika serangan ke atas balai tersebut, beliau telah lama ditukarkan dan jawatannya diambil alih oleh Sarjan Jamil Mohd Shah, kemungkinannya perkara yang diketahui oleh penyerang komunis.

Selain itu terdapat platun campuran 15 anggota polis Tugas Am dan Konstabel Polis Marin pimpinan Sarjan Jamil sendiri. Ketika itu pasukan ini turut diperkukuhkan oleh tiga konstabal polis khas dan empat Polis Tambahan bagi tugas mengawal dan lain-lain, yang menjadikan 22 orang anggota kesemuanya.

Tiga belas isteri dan anak-anak anggota tinggal di berek kelamin di sebelah belakang Balai. Sistem perhubungan yang sukar adalah sebab utama penempatan pasukan polis marin di situ.

Serangan Komunis

Menurut saksi, terdapat sekitar 200 orang pengganas komunis daripada Kompeni Bebas ke-4 yang menyerang dan dipercayai diketuai oleh Muhammad Indera, Komunis Melayu yang diperdaya oleh pihak komunis Cina, di mana pada awal rancanganya Muhammad Indera dimaklumkan bahawa serangan itu sebagai amaran sahja, bagaimanapun ia bertukar menjadi tragedi buruk, ia juga disertai oleh Komisser Goh Peng Tun. Pihak komunis mengepong balai Polis dengan separuh di bahagian hadapan, bakinya mengelilingi balai polis tersebut. Pertempuran bermula sekitar 04.15 pagi. Apabila Konstabel Jaffar bin Hassan mencabar dan menembak mati seorang pengganas komunis yang sedang memotong kawat duri balai tersebut. Pihak komunis kemudiannya menyerang dari segenap sudut, terutamanya dari bahagian hadapan. Mereka berharap serangan ini mengejutkan pihak polis tetapi kini berhadapan dengan tentangan hebat anggota-anggota polis tersebut, terutamanya daripada dua kedudukan Bren Gun yang terletak di dalam kubu di bawah bilik Kawalan. Sungguhpun lebih sedikit, pihak polis yang diketuai oleh Sgt Jamil Mohd Shah, enggan menyerah, walaupun berkali-kali diseru oleh komunis agar mereka menyerah. Satu persatu anggota gugur apabila pertempuran berterusan dan dua orang isteri polis yang bertahan turut serta berjuang apabila mendapati suami mereka terkorban semasa pertempuran. [1]

Sekitar pukul 5 pagi pasukan Polis Bantuan beserta sekumpulan penduduk kampung yang lengkap bersenjatakan raifal dan senapang patah digerakkan di Kampong Jawa di bawah pimpinan penghulu Ali bin Mustaffa, dan bergerak untuk membantu. Mereka diserang hendap oleh komunis yang ditugaskan untuk menghalang sebarang bantuan dari luar dan beberapa orang kampung serta pihak komunis juga turut terkorban dalam pertempuran dikawasan itu. Sekitar masa ini, kedua-dua kedudukan Sten Gun turut dimusnahkan komunis.

Sekitar pukul 7 pagi, pihak komunis menawan seorang isteri polis Mariam Ibrahim, isteri kepada Konstebel Mohamad Jaafar. Dikhabarkan, ketua kumpulan komunis, Mat Indera memaksa Mariam merayu agar pihak polis menyerah tetapi tidak diendahkan oleh Jamil sendiri. Pada masa ini Fatimah Yaaba dan anaknya Hassan turut ditawan dan dipaksa menyeru pihak polis menyerah. Mereka yang bertahan enggan berbuat demikian dan terus berjuang habis-habisan. Apabila mereka enggan menyerah, Mariam dicederakan dan Fatimah dibunuh. Suami Fatimah, Konstabel Abu Bakar Daud yang bertugas sebagai pemandu bot di sungai Muar, turut berjuang menentang pihak komunis sehingga cedera setelah ditembak di dada dan tangan, ketika mempertahankan botnya.

Dalam detik terakhir pertempuran hebat itu, komunis membakar berek kelamin dan baai polis. Dua wanita dan anak-anak mereka terbakar hangus dalam berek pasangan kawin. Pada ketika itu hanya 3 orang anggota polis dan seorang pengawal kampung yang masih hidup. Mereka meluru keluar dari balai yang terbakar dan merempuh kedudukan komunis, membunuh sekurang-kurangnya tiga dari kumpulan pengganas yang cuba menghalang mereka. Pihak komunis terus menembak mereka yang cuba lari daripada balai polis yang sedang terbakar itu. Ketika ini penduduk kampung Durian Chondong disebelah barat menghantar bot ke Lenga untuk memberitahu pihak berkuasa mengenai serangan ini.

Hanya selepas lima jam bertempur, baru pihak komunis berjaya menawan balai polis dan membakar balai tersebut. Mereka kemudian berundur kedalam hutan, meninggalkan kesan kemusnahan dan kematian. Pihak komunis turut melontar mereka yang tercedera dan mayat mereka yang terkorban ke dalam api. Antaranya termasuk Hassan bin Abu Bakar anak kepada Konstebal Abu Bakar yang dicampak hidup-hidup kedalam api.

14 anggota polis termasuk Sarjan Jamil, 4 pengawal kampung, 3 polis bantuan, isteri Abu Bakar Daud (adalah seorang polis yang terselamat) dan tiga anak mereka terbunuh dalam kejadian tersebut. Jumlah kematian adalah 25 orang. Mereka yang terselamat pertempuran maut itu adalah 4 anggota polis dan 9 ahli keluarga termasuk isteri dan anak mereka.

Bantuan dari perkampungan berdekatan

Semasa serangan tersebut, bantuan dihantar dari Kampung Tui semasa pertempuran bergema kebeberapa kampung berdekatan. Sekumpulan penduduk yang diketuai oleh Penghulu Kampung Ali Mustafa dari Kampung Tui diiringi oleh 13 AP/HG (Polis Bantuan – Auxiliary Police/Pengawal Kampung – Home Guard). Mereka diserang hendap oleh komunis dalam perjalanan sekitar setengah kilometer dari stesen pokis Bukit Kepung. Mereka kekurangan senjata berbanding komunis yang menggunakan senjata automatik berbanding raifal dan senapang patah yang dibekalkan kepada penduduk kampung. Beberapa pengawal kampung tercedera dan terbunuh. Walaupun tersekat, kehadiran mereka mengurangkan tekanan kepada pasukan bertahan di Bukit Kepung dan memaksa pengunduran umum komunis.

Disebabkan keadaan tidak seimbangan, Ali Mustafa mengarah pengawalnya berundur sementara yang lain diarah mempertahankan kawasan sekeliling bandar Bukit Kepong. Pihak komunis akhirnya berundur selepas membakar pejabat kampung dan merompak beberapa kedai.

Pada masa yang sama, sekumpulan pegawal kampung lain dari Kampung Durian Chondong menggunakan sampan berkayuh kearah Bukit Kepong bagi memberi bantuan. Dalam perjalanan, mereka turut diserang hendap oleh komunis. Hanya separuh daripada 7 penduduk dalam kumpulan tersebut terselamat untuk terus ke Lenga. Mereka sampai kesana pada 10am dan ketika itu berita mengenai serangan keatas balai polis Bukit Kepong disampaikan.

Selanjutnya

Apabila pengawal kampung memasuki kampung Bukit Kepung, mereka dapat melihat kemusnahan akibat serangan kejam tersebut. Ketua kampung mengambil alih pentakbiran pos luar tersebut sehingga diganti oleh pasukan polis dari Muar. Pertempuran Bukit Kepong dianggap sebagai kekalahan tragik yang bagaimanapu mengukuhkan lagi semangat kerajaan dan penduduk untuk memerangi pengganas komunis. Sepasukan kecil berjuang menentang pasukan yang jauh lebih besar meningkatkan semangat dan moral dalam perjuangan menentang komunis. Terdapat pendapat yang menyamai peristiwa Bukit Kepong dengan Alamo, di mana anggota polis Bukit Kepong sama seperti penduduk (Texans) berhadapan dengan cabaran yang hebat dan berjuang sehingga ketitisan darah terakhir.

Mereka yang terselamat

Anggota Polis

Konstabel Othman Yusoff (meninggal);
Konstabel Marin Abu Bakar Daud (meninggal);
Konstabel Tambahan Ahmad Khalid (meninggal);
Sarjan Haji Yusoff Rono (78 tahun pada tahun 2000, meninggal dunia pada tahun 2005)

Ahli keluarga anggota

Mariam Ibrahim – balu Konstabal Muhamad Jaafar
Zainun Muhamad – anak perempuan Konstabel Muhamad Jaafar
Abu Samah Muhammad – anak lelaki Konstabel Muhamad Jaafar
Zaleha – anak perempuan Konstable Muhamad Jaafar
Jamilah – anak perempuan Konstabel Marin Abu Bakar Daud
Hussain – anak lelaki Konstabel Marin Abu Bakar Daud
Fatimah Abdul Manan @ Timah Lawa – isteri Konstabel Hassan Osman
Pon Khalid – isteri Konstabel Marin Awang Ali





***copy and paste from wujud

1000 words

Kisah Di Sebalik Gambar!
"Stricken Child Crowling Towards a Food Camp" - 1994

Info: Gambar kanak-kanak ini diambil di Sudan ketika negara tersebut dilanda bencana kebuluran. Ketika itu kanak-kanak berkenaan sedang merangkak menuju ke sebuah pusat bantuan makanan PBB. Seekor burung nasar berdiri berhampiran kanak-kanak berkenaan...menunggunya mati sebelum dimakan. Gambar ini memberi kejutan diseluruh dunia. Tiada siapa yang tahu nasib kanak-kanak berkenaan selepas itu kerana jurugambar yang merakamkannya bertindak meninggalkan tempat berkenaan sejurus selepas mengambil gambar tersebut. Tahukah anda, jurugambar yang merakamkan gambar ini membunuh diri 3 bulan selepas itu akibat tertekan? Mungkin jurugambar ini rasa bersalah kerana tidak membantu kanak-kanak itu. Gambar ini mendapat anugerah Pulitzer.

Jurugambar: Kevin Carter





***wujud

Lipas

Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila.. 

Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.. wow

Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus

Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup

Lipas mempunyai darah berwarna putih

Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.

Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram

Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia

Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina

Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya hohoho

Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.

Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani

Lipas ada gigi di dalam perutnya

Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu

Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat

Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula

Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung

Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut hohoho

Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam

Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa