Blogger Templates

Followers

Wednesday, July 11, 2012

STOP pushing them!

- Dalam 3-4 bulan selepas kelahiran Auji, dia dijaga sepenuhnya kejap oleh Ibu aku di Sandakan selama 3 bulan... Dan dalam 3bulan tanpa Auji tuh aku terasa hidup aku betul2 kosong....  Auni memang aku jaga, tapi aku tahu aku dah lahirkan dua anak, bila hanya ada seorang depan mata, otomatik perasaan akan jadi lain....
-But masa tuh aku terpaksa buat camtu memandangkan Auji baru sembuh dari sakit mata.... Ibu aku suggest biarlah dorang jaga Auji dulu sampai dia dah kuat sedikit....
-Dalam tempoh 3bulan tuh, aku balik 3 kali.... 1x for each month.... Jumaat balik Sandakan, Ahad balik semula ke KL.... Sakit? Memang sakit hati.... Sebab dua hari, mmg x cukup lepaskan rindu kat anak.....
-Few weeks sebelum raya puasa, baru aku amik Auji balik ke KL..... Trasa rumah aku berkaler2 semula.... Auni pun seems very happy dapat jumpa adik dia semula....

-Lately, dorang sakit.... Starting with kes HFMD, then masuk taska kena plak selesema batuk demam..... Ibu aku kata, baik hantar Auji ke Sandakan semula.... NOP! Ibu aku kata, ramai kata bagus hantar AA ke Sandakan......
-Aku x tau la yang berkata tuh ada perasaan  ke x, but for me, aku dah biasa menjalani rutin aku yang sentiasa sibuk setiap hari.... Awal pagi masak utk dorg, mandikan dorg, petang amik dorg, masakkan utk dorg, suapkan dorg, main bola dgn dorg..... Itu kerja aku almost everyday...... 97.5%!
-Aku tau alasan dorg  nak suh hntr AA ke Sandakan kononnya supaya dorg sehat and aku pun boleh berehat... No way..... Aku xperlukan rehat sbb bagi aku AA adalah sebahagian daripada masa rehat aku....
-Aku tau kebelakangan ni Ibu aku kerap datang KL esp time AA sakit atau ada emergency..... Aku bersyukur sgt dia slalu ada time aku kesusahan.... But to 'org-org berkenaan', stop pushing my Ibu.... Bila aku kata TAK NAK, maksudnya aku TAK NAK....... Jangan pasal korang, kang aku bertekak plak dengan Ibu aku.....
-Ingat aku ni Ibu yang senang hati nak bagi orang jaga? Aku biarlah x jalan ke mana2 asal dpt dengan dorg.... Kalau nak jalan, biar bawa dorang AA sekali.... Aku sedar aku dah ada dua anak, and its my duty to be with them.....  So, once again, STOP PUSHING my IBU and ME.....!
-Kalau 'org-org yang berkenaan' nak gak terus memaksa, go ahead... but my answer would be still NO!!!! NO!!!! and NO!!!!  itu anak2 aku, aku yang tanggung sakit nak lahirkan dorg, aku yang tanggung sakit kena jahitan, aku sendiri yang penat jaga dorang, and AKU IBU DORANG! kalau dorang x boleh nak baca pemikiran @ hati @ emosi @ perasaan aku, cakap sekali, cukuplah.... X payah nak ungkitkan benda sama byk kali.....

Koleksi Kucing

kucing paling pendek

ni xda kategori pun... saja ja selitkan skali.... 


kucing paling huduh





AND MY PEBERET.....................................

...


....


.....


.....


.....





KUCING PALING KESIAN!! sedih ja muka dia, kan???
-Again, aku re-post gambar2 kucing ni... But seperti biasa, kucing paling bawah tuh aku suka!!!

BZ

-Nak inform ja, jam 11 onward aku akan start bz TRYING to settle buletin sebab esok by hook or by crook kena masuk printing dah.... NAk guna 17Julai ni sempena kempen JAlur Gemilang....
-So, aku dah update beberapa entri baru... and hope korang suka la yek.... nanti ada masa kalau rajin, aku update lagi.... Bye2...



Ketam Pelik

-10 Julai 2012, mak aku datang sini secara mendadak sebabnya Auni demam panas mencecah suhu 40c..... Naluri nenek kan.. Bila cucu sakit apa lagi demam panas cmtu, terus naik flight terbang ke KL.... Adui, thank u Ayah sbb izinkan Ibu datang sini.. and TQ Ibu sbb sudi berkorban datang ke sini....
-Lagi aku syahdu sebabnya dia beli tiket x bagitau aku pun... Tup tup tengahmalam tuh dia sms "ibu akan smpi ke KL jam 1.30pm esok"...
-Then, dia bawa ketam yang Ayah aku beli kat pasar awal pagi tuh.... Ketam tuh sgt pelik... Aku x pernah tgk xpelah gak... Ni ayah and ibu aku sendiri pun 1st time tgk binatang ni.... bendanya ketam, tp kdg2 tgk cm lobster pun ada and kaler mcm dah kena masak...
-seriuosly aku sendiri geli tgk benda nie.... meremang bulu roma time pegang..... huhuhuh....
-menurut cina yang jual ketam nie, ketam ni ketam laut paling dalam dan sgt susah, aku ulangi SANGAT SUSAH utk dijumpai.... so rezeki kami adik beradik dapat rasa ketam nie.... Harga? Menurut ayah aku, ia berharga RM50/per kilo.... itu harga kat sandakan, tmpt yang mmg popular dgn makanan laut.... kalau kat KL nie xdpt nak teka harga... aku rasa mesti dlm rm100-rm150/per kilo...
-and ketam ni hanya sesuai masak kari atau sweet sour sahaja....
-kerana aku failed masak kari, so, kami bersetuju masak sweet sour....

fresh from sandakan...... kaler mcm sudah masak, tapi sbnrnya masih mentah!
"

hasil masakan aku, sweet sour....
-the taste? like crab and lobster..... sedap!!!! kata mizi, sebab mahal, kulit pun kena telan... jgn tinggalkan secebis daging pun kat kulit tuh.... huhuhu... robak gigi aku... punoh!!!


THANK U AYAH! THANK U IBU!!!!!

My Kuih Kasturi


-Hari jumaat lepas aku buat kuih kasturi @ kuih rengas.... aku suka makan benda ni... tp kat pjaya ni ntah mana nak beli.... so, ada bai kacang ijau kat dapur tuh aku ingat nak try buat kuih ni... kot2 menjadi....
-hasilnya, alhamdulillah..... mmg menjadi walaupn bentuknya x lawa sbb tepung tuh bila digoreng ada ala2 'akar' gitu.....


ni hasil yang aku buat...

sekadar gmbr hiasan: cmnie nak bentukkan inti kacang yang da sejuk
 Bahan2 buat inti :
  • 1 cawan kacang hijau
  • 3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara2 membuatnya:
  1. Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
  2. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
  3. Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
  4. Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
  5. untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
  6. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
sekadar gmbr hiasan: after digoreng...

Bahan2 membuat adunan tepung/batter:
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/3 sudu mkn marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • secubit gula
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
  1. Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
  2. Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.



***kredit to HASUE

Spageti Bolognese

-Ahad pula aku wat Spageti Bolognese with meatball (tapi meatball nya udah tenggelam dong)....
-Ermmm not bad... Auji boleh makan dengan jayanya.....

Ayam Panggang

-Ha, Sabtu lepas aku wat ayam panggang.... Actually kalau buat seekor lagi cantik bentuk dia, tapi memandangkan yang nak makan hanya Mizi, Auni dan Auji, so aku wat half ja.. Itupun still x habes22 sampai terpaksa simpan dalam fridge....

Actuall mak aku belum bagi complete resepi lagi... Tapi aku bagi dulu resepi yang aku olah sendiri....

BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor Ayam (xda ayam, apa korg nak panggang plak,kan? Xkan guna paha korang sendiri?)
-Telur rebus
-Ubi kentang dikupas kulit and direbus....
-Serbuk ketumbar (dalam 2 sudu kecik_
-Serbuk jintan putih (3sudu kecik)
-Serbuk jintan manis (3 sudu kecik)
-MAdu
-Gula
-Garam
-Black pepper
-Minyak zaitun (minyak masak biasa pun boleh la jugak()
-Bawang merah+bawang putih+halia yang ditumbuk halus)
-sikit sos tiram
sedikit kunyit


CARA-CARA BUAT:
-lumur ayam dengan kunyit, garam, and black pepper....
-sementara tuh, panaskan minyak, tumiskan bwg merah, bwg putih, halia yang da ditumbuk sampai wangi.... then masukkan semua jenis serbuk tuh....  and then madu... gaul lagi.... then sos tiram and gula....
-ayam tuh korg siap2 taruk atas tray ketuhar...
-then benda ni korg lumurkan kat ayam, kat kentang and kat telur tuh....biarkan kejap dalam 30minit-sejam..... nak perap lama pun xpe....
-mak aku punya style, telur tuh dia sumbat dlm perut ayam.... its up korang la.... pasal aku masak half ja, so aku susun telur and kentang tepi2 ayam tuh...
-then aku tabur lagi sedikit minyak zaitun atas ayam tuh tadi, and taburkan sedikit serbuk rosemary and blackpepper...
-kalau korg nak taruk capsicum ke, carrot ke, bawang ke, taruk ja....
-sebelum masak tuh, makesure korg panaskan oven siap2.... aku punya temp aku pakai 180c, and bakar selama 45-60minit cmtuh...



***yang buat bahan sos untuk lumur kat ayam tuh depend kat korg la.... sbnrnya madu yg bikin sedap.... serbuk2 tuh pakai skit2 ja sbb kang rasa rempah sgt pun x sedap (bagi aku laaa)....

Study

-Ada sesetengah budak sanggup berdepan dengan bahaya semata2 untuk pergi ke sekolah....
-Tapi sayangnya, ada plak sesetengah budak di negara kita ni malas nak pergi sekolah walaupun serba serbi dah cukup sempurna....