Blogger Templates

Followers

Tuesday, June 26, 2012

My Sizzling Yee Mee

-Kan aku dah kata, lately sejak AA sembuh, aku mengada2 nak masak itu... Nak try itu ini... Sedap x sedap, jadi x jadi, belakang kira,...... Yang penting cuba dulu..... 
-Semalam, balik dari kerja, aku terus keluarkan ayam... Pasai aku nak try wat yee mee plak... Selama ni asek makan kat foodcourt, kebersihan pun x tau terjamin ke x... Kalau sayur dan telur, sah2 kita basuh bersih2 kan? (sejak bila plak aku amik pot pasal kedai makan bersih ke x?)
-Peberet yee mee aku so far mmg ramai dah sedia maklum kat Giant Seksyen 13, Shah Alam.... Dulu time belajar UiTM, mmg satu 'tanggungjawab' aku gi sana untuk makan dengan cili jeruk....
-Bila google2, rupanya benda ni senang ja..... Meh aku share resepi yang aku guna untuk wat yee mee aku... Tapi aku x la ikut sukatan2 kat resepi tuh.. Just sekadar ingat apa yang nak diguna, and main hantam ja taruk smpi dapat rasa yang aku rasa2 dah sama cm kat foodcourt tuh,....


my homemade yee mee with my homemade pickles.... nyummy....!
Bahan2:
-Yee Mee
-Ayam (potong saiz suka korg.. aku potong kecik skit)
-Cendawan shitake (rendam air panas dulu bg lembut and potong kecik)
-Sayur sawi (potong kecik2 utk taruk atas)
-Halia (potong kasar)
-Bawang putih (cincang halus)
-Kicap pekat
-Sos tiram
-Kicap manis
-Few biji cili kering (cuci) -ni aku tambah sendiri, xda dalam tenet sbb yee mee kat shah alam tuh ada benda ni...
-Sedikit garam
-Sedikit gula
-Black pepper (serbuk)
-Minyak untuk menumis
-Tepung jagung
-Air putih


Cara Buat:
1.  Panaskan sedikit minyak kat periuk...
2.  Masukkan bawang putih dan halia dan cili kering.... Tumis sampai wangi.
3.  Then, masukkan ayam.... Tumis sampai empuk....
4.  Masukkan air.. Ikut korang.. Nak kuah banyak, taruklah air banyak.... (aku taruk air banyak)
5.  Bila air dah menggelegak seketika, and agak2 ayam dah masak sepenuhnya, masukkan cendawan, sos tiram, kicap pekat dan kicap manis.... Then masukkan serbuk black pepper... aku xsuka pedas, so aku taruk black pepper skit ja...
Heres the twist, korang pepandailah adjust taruk 3bahan utama, sos tiram, kicap pekat dan kicap manis.. Aku memang main 3 benda ni ja... Then, masukkan garam dan gula...
6.  Bila korang dah puas hati dengan rasa,  taruklah tepung jagung sampai tahap mana korang nak pekat.. Kerana yang kat shah alam tuh agak pekat, so agak banyak gak aku taruk tepung jagung aku tuh...


Cara Hidang:
1.  Kalau ada hotplate, taruk hotplate atas api... Tapi aku xda benda tuh, so aku guna non-stick pan aku.... Aku taruk yee mee atas tuh and taburkan potongan sayur sawi..... Agak2 bila dah panas, aku tuangkan terus kuah atas tuh.... Kalau nak yee mee lembut, lama la skit atas api tp makesure api kecil.... Aku suka yee mee yang keras2 skit, so takat tuang kuah atas tu kejap and terus angkat... So, bolehlah makan dengan cili jeruk....


Cara Buat Cili Jeruk:
-beberapa potongan cili hijau (hiris ikut suka korang... potongan aku x tebal, x nipis... yang sedang2 aja ah dong!!)
-cuka
-gula
-air panas

1.  lepas potong cili, rendam dalam air panas utk 2-3 minit....
2.  sementara tuh, campurkan cuka, air panas dan gula sekaligus dalam 1 bekas... and masukkan cili2 ke dalam bekas tuh... tutup and biarkan la... after 8jam camtuh, bolehlah serve dengan yee mee....


Cara Makan:
-Nak jugak ke aku ajar cara makan??? Karook komedia sungguh demo nie...





Selamat mecuba!!!


***sori, dis time aku memang x ikut sukatan yang dibagi dalam resepi aku google tuh... Aku main agak ja sukatan yang perlu secara logic....