Blogger Templates

Followers

Tuesday, May 22, 2012

Accident : Amnesia jangka pendek

 Aku copy and paste ja, ok!

Setiap Hari Michelle Philpots bangun,dia mengatakan di sebelahnya bukan suaminya, padahal orang tersebut sebenarnya adalah suaminya sendiri,Michelle dan Ian bernikah pada tahun 1997.Dia mengalami amnesia jangka pendek pada tahun 1994 dan sejak saat itu dia melupakan segala sesuatu yang terjadi pada dirinya dihari-hari berikutnya.

 Setiap pagi Ian harus meyakinkan isterinya kalau mereka itu sudah bernikah,Ian juga menggunakan foto-foto pernikahan mereka untuk membuktikan bahawa mereka adalah suami isteri.

Amnesia yang dideritai wanita berumur 47 tahun itu disebabkan oleh kemalangan yang menimpanya sehingga dia mengalami kecederaan di otak dan mengakibatkan amnesia jangka pendie.dia hanya boleh mengingat semua kejadian sampai tahun 1994 tetapi setelah itu dia tidak boleh mengingat apapun.
 Mechelle juga menggunakan catatan kecil dan kalender untuk mengingat apa saja yang dia lakukan pada hari-hari sebelumnya.
"rasanya seperti saya hidup di hari yang sama,hari demi hari," kata Michelle, yang bekerja sebagai pegawai di yayasan amal bagi orang-orang cacat.
"Hal ini membuat saya sangat kecewa,tapi saya harus bersabar dan memahami.Aku harus tenang kerana aku mencintainya,"katanya Ian suaminya.
 Pasangan ini tidak mempunyai anak.Kisah Michelle mirip dengan jalan cerita film 50 First Dates,yang dibintangi oleh Adam Sandler dan Drew Barrymore.karakternya,Lucy, yang kehilangan memori jangka pendek dan Adam Sandler terpaksa buat sesuatu setiap hari untuk menarik perhatian Lucy...

No comments: