Blogger Templates

Followers

Monday, June 25, 2012

PAVLOVA

-Ngada2 buat Pavlova... Nama Pavlova pun baru tau, xpenah tgk, xpenah rasa..... Tengok pun takat kat tv ja time Nigella Lawson buat benda ni.. Cam best ja sebb cm senang...
-BUT WARNING, benda ni SAAAAAANGATTTTT MANISSSSSS! so, kurangkan la sukatan gula tuh.... and nak buat topping, ada certain whipped cream ja yg sesuai utk buat topping pavlova ni... aku try, mmg xmenjadi.. abis cair topping aku....


1st time tengok nigella buat benda ni but aku xtau nama benda ni PAVLOVA..
pukul sampai berkilat dan 'bertanduk"

makesure taruk bancuhan atas kertas minyak!!!!!!


dalam oven... suhu 140c selamat 1jam hingga 1jam 15minit...

taraaa!     
Kek Pavlova iaitu sejenis kek meringue yang diperbuat daripada putih telur dan gula halus. Tekstur pavlova ringan dan rangup dibahagian luar.


TIPS BUAT PAVLOVA:
Tips
  • Jangan ada walau sedikit pun kuning telur
  • Jangan ada walau setitis pun air dalam adunan.
  • Jangan guna telur yang dikeluarkan dari peti sejuk kerana walaupun telah sejuk dengan suhu bilik, masih ada wap air
Bahan untuk resepi Pavlova
  • 4 biji putih telur
  • ½ cawan pula kastor
  • ½ sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh cuka masakan
  • ½ sudu besar tepung jagung
Topping / hiasan
  • 1 cawan ( 240 ml ) whipping cream
  • ½ sudu teh esen vanila
  • 1½ sudu besar gula halus ( pilihan )
cara buat (kredit untuk http://www.kujie2.com/resepi/resepi-dan-cara-memasak-pavlova.html



pavlova dari putih telur Pavlova menggunakan bahan utama putih telur dan gula halus yang dipukul .  Mula² pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan menjadi ‘soft peak form’.
pavlova putih telur maringue
Kemudian pukul dengan kelajuan tinggi,, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memutar adunan.
Terus putar sehingga adunan menjadi putih berkilat.  Antara tanda adunan telah menjadi marigue ialah apabila diangkat, terdapat hujung yang bertanduk tajam.
Masukkan esen vanila dan di pukul sampai sebati.  Untuk membuktikan adunan betul² menjadi marigue, telangkupkan bekas yang mengandungi adunan di atas kepala.  Kalau tak jatuh, itu tandanya adunna betul² telah menjadi marigue.
Masukkan tepung jagung dan cuka, gaul dengan spatula.  Jangan diketuk-ketuk adunan tersebut.  Biarkan dia naik secara semulajadi.
adunan pavlova marigue Lukis satu bulatan di atas kertas minyak ( parchment paper ) dengan menggunakan tin kek bersaiz 7 inci.  Tuang adunan di atasnya, bentukkan bulat mengikut garisan yang dilukis sebagai panduan.  Pastikan bahagian tepi adunan lebih tinggi dari bahagian tengah.
cara membakar pavlovaMasukkan dalam ketuhar  yang telah dipanaskan dengan suhu 150°C .  Bakar sejam ( 60 minit ) dengan api atas dan bawah.
Tips
  • Jangan ada walau sedikit pun kuning telur
  • Jangan ada walau setitis pun air dalam adunan.
  • Jangan guna telur yang dikeluarkan dari peti sejuk kerana walaupun telah sejuk dengan suhu bilik, masih ada wap air
cara buat topping pavlova
Sementara menunggu , kita buat bahagian topping pavlova.  Putar 240ml atau 1 cawan whipping cream bersama esen vanilla sehingga kembang dan berkilat.  Kami gunakan non diary tanpa gula.  Boleh masukkan gula jika mahu tetapi untuk kesihatan , kurangkan gula.
Topping ini boleh disimpan di dalam bahagian beku , keluarkan apabila mahu menggunakannya.
pavlova strawberry
Bila kek pavlova dah masak,  buka pintu ketukar dan biarkan kek sejuk di dalam ketuhar.
Keluarkan  untuk disapu topping dan hias mengikut citarasa.  Cuba buat carian google untuk mendapatkan idea  menghias.

No comments: