taraaa..... |
-Ni 1st masakan aku time Auji dah nak minum skit2.... Aku tengok resepi dari channel UNIFI... best plak unifi tuh yek, ada channel masak2 siap step by step lagi.....
-So, ni 1st trial aku... grilled chicken dgn kentang putar... bak kata dlm tv tuh, masakan yang remeh tapi sangat sedap...... Auji makan kentang putar dan ayam dengan jayanya.. Alhamdulillah.... But yes, mmg leceh skit nak buat sbb kena bakar dulu potato then masuk kuali utk siapkan jadi mashed potato... But last2 ada bau hangit skit sbb bz angkat kain jemuran.....
-Hiasan ni sorila... sebab perut dah lapar and auji pun da asyik jenguk2 ke dapur, so, xsempat nak buat platting... Auni? Auni masih dalam kesakitan akibat ulser mulut... So dia takat main cucuk2 ayam ja... huhuhuhu...
Cara masak? Alamak, aku x hengat sangat la tapi aku cuba yek...
1. Masukkan potato dan tuang seikit minyak zaitun, and masukkan dalam oven pada suhu 250c selama 30minit....
2. Perap dada ayam (potong tengah untuk masukkan inti) dengan garam dan black pepper... Panaskan kuali, dan taruk dada ayam tadi.. Masak hingga tukar kaler.... Ketepikan....Untuk wat inti, skit tomato yang da dicincang halus+kacang tanah yang dah digoreng (tumbuk separa halus), campurkan dengan sos plum.... Masukkan dalam ayam tadi... Bakar ayam pada suhu 250c selama 10-15minit...
3. 10 minit terakhir, masukkan tomato bersama2 kentang2 yang dibakar tadi dan sambung bakar untuk another 10minit.... Bila da settle, panaskan 1 cawan air dalam periuk, dan masukkan tomato+kentang tadi... Lenyek2 sampai hancur.... Then, masukkan fresh milk, garam, pepper, sebatikan.... Dah siap, taruklah ayam dengan mashed potato tadi atas pinggan.... Taraaa,,,,
Cara masak? Alamak, aku x hengat sangat la tapi aku cuba yek...
1. Masukkan potato dan tuang seikit minyak zaitun, and masukkan dalam oven pada suhu 250c selama 30minit....
2. Perap dada ayam (potong tengah untuk masukkan inti) dengan garam dan black pepper... Panaskan kuali, dan taruk dada ayam tadi.. Masak hingga tukar kaler.... Ketepikan....Untuk wat inti, skit tomato yang da dicincang halus+kacang tanah yang dah digoreng (tumbuk separa halus), campurkan dengan sos plum.... Masukkan dalam ayam tadi... Bakar ayam pada suhu 250c selama 10-15minit...
3. 10 minit terakhir, masukkan tomato bersama2 kentang2 yang dibakar tadi dan sambung bakar untuk another 10minit.... Bila da settle, panaskan 1 cawan air dalam periuk, dan masukkan tomato+kentang tadi... Lenyek2 sampai hancur.... Then, masukkan fresh milk, garam, pepper, sebatikan.... Dah siap, taruklah ayam dengan mashed potato tadi atas pinggan.... Taraaa,,,,
No comments:
Post a Comment