Blogger Templates

Followers

Friday, April 13, 2012

Bayi dalam pantang, dah bersiar-siar...

-Ok.. Perkara ni aku pernah 'diskas' dengan big bai, rakan sejabatan iaitu Bro Azad pasal mak bapak bawak bayi/anak2 ke tempat yang x sepatutnya. Bawak bayi/anak2 ke tempat yang sesak, ke tempat yang org keliling merokok, tempat yang panas dan etc...
-Mcm x mengerti bayi/anak2 tuh masih kecil... Perlukan environment yang selesa+bersih+segar....
-Tapi sejak aku bergelar ibu ni, aku sering terfokus kepada ibu bapa yang suka bawak bayi dorang yang masih kecil (kadang2 masih 'merah'/baru lahir) keluar berjalan2 ke tempat awam.... Tolak ketepi ke klinik yek sbb itu atas urusan kesihatan.. Tapi yang ke shopping complex pelbagai ni apa kes? Paling aku naik hangin bila tgk masih berstokin2, jalan x larat pun, masih ada hati nak berjalan2... Kot ye pun kalau kena beli susu ke, stok bahan mentah kat peti sejuk da abis ke, SURUH SUAMI PERGI BELI!!! kalau suami xda, suh ahli keluarga pergi beli... KAlau xda jugak, tunggu sampai ada org yang boleh tolong kita....!
sekadar gambar hiasan ja...

-Aku faham kadang2 kita teruja nak bawa anak kita bersiar2.... Tapi tau ke sistem dalaman dorg xkuat mcm sistem dalam kita yg da dewasa nie... Banyak penyakit, banyak virus sekarang nie da menular kat Malaysia....
-As for me, aku sendiri berani bawa AA keluar berjalan2 pun after dorang 4bulan.... Selagi x cecah 4bulan, duduk rumah la jawabnya unless ke klinik atau ke rumah kakak aku...

anak besar skit bukan besar cmnie... at least its better after 4months....

-Even AA yang masing da dua tahun dan setahun pun aku elakkan dari g kedai2 yang ada org merokok atau sesak... Sebab aku sendiri xnak dorg tersedut asap rokok wat so ever.... But baru2 ni aku jadi bodoh skit sebab let them swim dalam pool hotel sampai dorang terkena jangkitan hand foot mouth disease.... im soo stupid! aku da serik da.!!! pasni nak beli pool pam tuh and mandi sendiri kat rumah... rumah banjir pun banjirlaa asal selamat....

ha, ni anak sapa plak nie?? mandi sorg2 kat besen nie.. bahaya tau!

-So, kepada sesapa yang ada anak tuh, jagalah anak dengan sebaiknya... Dont get too excited take them to the public area where they can expose to various virus/germs/disease..... Rotavirus and HFMD esp yang dah semakin galak menular at this moment...
-Ok aku chiow dulu.... Aku bercakap sebab aku amik berat.. Aku amik berat sebab aku sayangkan budak2.... Aku xkesiankan mak bapak budak sbb dorg da tau nak pikir secara waras.. Yang patut diberi perhatian budak2 yang still xtau apa.... eh aku da kata chiow kan? wokeh, wokeh... aku off dulu.. tata semua!

1 comment:

pokjak said...

haaa tepat skali... amik berat la tegur tu kan...kesian kat budak2.